Munții Apuseni – Padiș – Am găsit LUMEA PIERDUTĂ
Traseul începe din faţa Cabanei Padiş. De aici, urmăm semnele de marcaj cruce galbenă. Mergem mai departe printr-o poiană presărată cu doline, pe fundul cărora se găsesc numeroşi molizi. Ajungem în Poiana Rotundă unde traseele se bifurcă: înainte continuă traseele spre Poiana Glăvoi și spre stânga merge traseul nostru. În continuare, mergem la stânga la început pe curba de nivel, printr-o pădure de amestec, apoi coborâm mai departe accentuat prin pădure.
Trecem prin capătul estic al Poienii Ponor iar de aici un ultim coborâş ne scoate la drumul forestier de pe Valea Ursului. Pentru a ne continua traseul, traversăm Valea Ursului pe pietre, prin apă, lăsăm în stânga Izbucul numit Izvorul Rece, urcăm accentuat pe versantul stâng al văii Ursului, pe un vâlcel stâncos. Ținem în continuare poteca, și sosim la o bifurcare a traseelor.
Avenul Gemănata este menţionat ca fiind unul dintre cele mai mari avene de la noi din ţară, înregistrând un diametru de 20 m şi o adâncime de 82 m, începând cu o verticală de 40 m ce ajunge la un râu subteran. Câteva cadre impresionante din interiorul Avenului Gemănata puteți urmării aici: https://youtu.be/8mi0baBOr6A
Urcăm mai departe prin pădurea de fag, apoi prin pădurea de molid urmând să ajungem în cele din urmă la un drum forestier, care merge spre dreapta. De aici, după un scurt coborâş spre dreapta, prin pădure ne scoate după cca. 5 minute la gura Avenului Negru. Acesta este cel mai adânc aven din Lumea Pierdută, având o adâncime de 108 metri şi deschidere de 50 metri. Avenul Negru comunică printr-un râu subteran cu Avenul Gemănata, situat în aval.
Ne întoarcem şi o luăm pe marcaj spre Avenul pionerilor. Pădurea sălbatică acoperă în totalitate platoul carstic. Avenul Pionierilor a fost descoperit în anul 1975 de către pionierii din Oradea. Are o adâncime de circa 9 metri şi o deschidere de 9 metri. Este situat la o altitudine de 1215 metri. În câteva minute ajungem la Avenul Acoperit. Acesta este o peșteră-aven. cu două intrări. Nu poate fi vizitată fără echipament adecvat de speologie. Avenul Acoperit are o dezvoltare de 88 metri şi o denivelare de 35 metri.
Mulțumiri pentru fotografii: @vlad.tugulea