Vârful cu legende din Apuseni. Drumeție Vârtop – Groapa Ruginoasă – Vf. Tătăroaia
Pe lângă legendele cu uriași din Apuseni o altă legendă are Vf. Tătăroaia. Traseul porneşte de la ultima curbă de 180 de grade înainte de Vârtop, unde veți găsi şi o mini parcare. Pornim pe marcaj cruce albastră dar urmărim marcajul bandă galbenă până ieșim în poiana din spatele Vârfului Țapu. Urcăm spre Groapă Ruginoasă pe o potecă destul de abruptă prin pădure dar care este amenajată şi accesibilă oricărui turist. Cercetând mai atent am găsit câteva ciuperci roşii otrăvitoare dar foarte fotogenice.
Poteca se continuă prin valea dintre Vârful Tapu şi Vârful La Trei Morminţi, capătul acesteia, fiind uşor în urcare, dând senzaţia că se termină în cer. Ajungem la primul obiectiv al zilei, Groapa Ruginoasă,
Groapa Ruginoasă
Fenomen geologic natural, Groapa Ruginoasă este o ravenă de peste 600 de metri diametru şi 100 de metri adâncime, formată în urma unui proces eroziv foarte activ. În urma fiecărei ploi.
În continuare cotim la stânga și parcurgem pădurea din dreapta a Gropii Ruginoasa, până ieșim în poiana din spatele Vârfului Țapu. De aici avem o privelişte largă spre satele din depresiunea Beiuş ului.
Vf. Giunașul
Noi continuăm de aici pe marcaj cruce albastră cotind abrupt la vale până la drumul forestier care ocoleşte Vf. Știrbina. Atentie marcajul care indica spre vale este destul de ascuns vopsită pe o piatra. După 1km de mers părăsim drumul forestier şi intrăm brusc pe o potecă în pădure. Copacii sunt destul de rupţi dar marcajul este vizibil. Nu peste mult timp ajungem la stâncile de pe Vf. Giunașul. Acesta ne oferă o panoramă fantastică asupra văii Galbenei. De aici putem admira Pietrele Galbenei, Poiana florilor, și în departare Vf. Măgura Vânătă.
Începe o coborâre lină. Atenţie sunt foarte multe poteci şi drumuri forestiere provizorii care vă pot deruta dacă nu sunteți atenţi la marcaj. Ajungem la un loc de popas de unde drumul continua tot pe un drum forestier. Acest traseu este relativ nou, omologat în anul 2017, marcajele sunt vizibile pe tot parcursul traseului. Cotim spre dreapta unde o potecă coboară foarte abrupt și traversam o mică șa cu vegetaţie deasă. De aici avem un ultim urcuş abrupt de 40 de minute cu o diferență de nivel de circa 100 metrii într-o pădure de amestec spectaculos. Pe lângă legendele cu uriași din Apuseni o altă legendă a Vf. Tătăroaia spune că pe vârf s-a aşezat o tătăroaie cu doi feciori, într-o peşteră, loc de unde putea supraveghea toată ţara Beiuş ului.”
Vf . Tătăroaia
Ajuns pe Vf. Tătăroaia putem admira o panoramă 180 grade a zonei. Marcajul continuă coborând spre satul Chiscău, porţiune de traseu care vil prezentăm probabil într-un episod următor.
Atenţie!
La ieşirea din pădure spre vârf! Marcaţi sau memoraţi bine locul unde aţi ieşit din pădure ca e foarte dificil să găsiţi poteca spre drumul de întors în vegetaţia înaltă şi uniformă.
Distanţa parcursă de noi dus/întors a fost de 17 km, Durată cu mai multe pauze a fost de 8 ore