Defileul Crișului Repede la pas. Paradisul stâncilor și al peșterilor! – Munții Apuseni
Defileul Crișului Repede la pas. Paradisul stâncilor și al peșterilor! Pornim din Șuncuiuș, din parcarea de lângă podul ce traversează Crișul Repede vizavi de stația CFR. Traseul prezentat în acest video este o combinație de 3 trasee marcate cu o lungime totală de 18 km și prezintă cele doua versante ale defileului cât și împrejurimile acesteia. Acest traseu este totodată folosit și la competiția de alergare montană Primavera Trail Race la proba de Cross.
Versantul drept
Pornim pe marcaj punct albastru urcând destul de abrupt pe versantul drept. De aici avem o panoramă excelentă asupra comunei Șuncuiuș și spre intrarea în defileul Crișului Repede. Poteca urcă mai departe pe muchia zimțată a stâncilor până la o cotitură spre stânga unde intrăm în pădure. Aici începe un coborâș destul de abrupt la baza căruia dăm peste o ramificaţie a traseului. Ajungem la primul obiectiv principal al traseului. Stanul Stupului. Un loc de popas și de legendă. Loc unde merită să poposești câteva minute.
Poteca continuă cu un urcuș lin. Trecem pe lângă Peștera Fugarilor și Peștera Roșie. Defileul Crișului Repede, adăpostește numeroase peșteri care vor fi prezentate într-un episod viitor.
Ajungem la punctul de belvedere aflat deasupra peretelui Zânelor. Locul ne dezvăluie panorama Defileului Crişului Repede şi, spre vest, o parte din panorama localităţii Vadu Crişului. Aici se găsesc cele două trasee de via ferrata (din Peretele Zânelor şi de la Vama Sării).
Traseul coboară și iese din pădure în spatele Salii de sport din comuna Vadu Crișului.
Versantul stâng
Noi continuăm traseul nostru trecând calea ferată și podul peste Crișul Repede. Pe sub versantul stâng, mergem în aval, prin pădure, preţ de câteva sute de metri urmând marcajul traseului (punctul roşu). Poteca șerpuiește pe malul apei, iar în zonele mai expuse sunt instalate lanțuri pentru siguranța turiștilor. Ajungem la o intersecție de trasee. De aici ne abatem puțin de la traseu. La circa 10 minute distanță găsim șantierul recent deschis pentru reconstrucţia fostei cabane Vadu Crişului.
Trecem pe lângă Peştera Vadu Crișului urmărind pârâul care iese din peşteră și se prăvale la marginea terasei, în Crişul Repede, formând o cascadă – Cascada Vadu Crişului. Căderea de apă de circa 10 m variază ca debit, în funcţie de precipitaţiile căzute la 5 km distanţă, pe Platoul Zece Hotare. Aici apele se adună în subteran şi străbat Peştera Bătrânului. Ajung tot pe căi subterane în peştera Vadu Crişului, ieşind la suprafaţă aici, la nici 20m de Crişul Repede.
Ne întoarcem la ramificație și urcăm sus până în culme, dar întâi urcăm destul de abrupt până la Peștera Caprei. În continuare urcăm prin pădure și ajunge la un portal natural, Poarta Sărutului. De aici urcăm în serpentine, ajungem la cele trei peșteri ale Devențului. Continuăm urcuşul prin pădure, până la culmea versantului stâng. Nu e chiar uşor, dar merită efortul. Astfel ajungem la „punctul de belvedere unde putem admira Stâncile Episcopului, o panoramă memorabilă a acestui traseu.
Continuăm spre dreapta, lăsăm în urmă ramificaţia ce duce spre Peştera Bătrânului, continuăm traseul pe punct roşu până la o intersecţie unde urmăm marcajul care vine din vale respectiv triunghi roșu. Acesta ne duce la un nou și ultim urcuș în pădure. Această porțiune de pădure primăvara abundă de leurdă.
Spre Pojorâta
După un bine meritat popas, traseul nostru continuă înainte, până la Poiana Popii, o intersecţie în formă de cruce. Aici alegem drumul marcat spre dreapta şi după încă o scurtă porţiune de drum, urcând puţin, trebuie să dăm de un drum pietruit. Atenție la marcajul triunghi roșu! Porțiunea de la poiană până la drum este mascată de vegetație.
Ţinem drumul pietruit spre stânga, urcăm Dealul Popii şi în curând vom ajunge în cătunul Pojorâta. La marginea localităţii, drumul pietruit face o intersecţie în forma literei Y. Noi trebuie să fim atenţi fiindcă din această intersecţie, la stânga, se desprinde poteca turistică marcată cu triunghi roşu şi cruce albastră, care coboară spre Valea Izbândiş.
La coborâre spre Valea Izbândiş traseul nostru întâlnește și marcajul cruce albastră ce vine de la Peştera Bătrânului. Pe Valea Izbândiş se află izbucul cu acelaşi nume. Este al 2-lea cel mai adânc izbuc din România: -91m.
Ajungem înapoi în comuna Șuncuiuș. Lungimea totala a traseului nostru a fost de 18 km, cu o diferență de nivel 1400+ m. Timpul parcurs cu multe sesiuni foto și video a fost de 9 ore.