Muntii Apuseni iarna – Drumeție de la Arieșeni la Padiș și Belvederea Glavoaia
Traseul nostru porneşte din Comuna Arieşeni, cătunul Poieniţa un sătuc cu doar câţiva zeci de locuitori, cu case presărate printre dealurile pitoreşti ale zonei. Urcăm pe marcaj triunghi roşu printre căsuţele moţeşti spre vârful Glăvoaia. După ce trecem de case ne despărţim un timp de marcaj şi o luăm pe nemarcate spre pădurea înzăpezită din culme.
Ajungem întâi între pășuni și poienițe atât de frumoase încât pentru o clipă simți cum ți se taie respirația de uimire. Poteca nemarcată ajunge la pădure, dar este bine definită, şi nu este pericol să ne rătăcim. După ce luăm altitudine putem admira creasta bihorului în plină splendoare. Urcuşul continuă şi ajungem la nivelul pădurilor de brazi.
Noi am fost pregătiţi să găsim un strat de zăpadă considerabil după o anumită altitudine, dar nu a fost necesar să folosim rachetele de zăpadă. Ajungem pe vârful Glăvoaia 1426 m urcând ca pe o alee între brazii temerari. De aici avem o panoramă care se deschide spre munţii din înprejur. Dar cireaşa de pe tort de abia acum urmează. După o mică coborâre prin pădure ajungem la marcaj punct roșu care duce la obiectivul nostru principal.
Belvederea Glăvoaia.
Una dintre cele mai frumoase belvederi din Apuseni mai ales iarna. De aici putem admira toată zona Padiş. Având o perspectivă total aparte asupra Cetăţilor Ponorului. După un mic popas ne retragem şi urmăm marcajul punct roșu care este o cotitură de 20 de minute din traseul marcat banda roşie unde reîntâlnim şi marcajul nostru de pornire triunghi roşu, pe care o să coborâm prin pădure. O coborâre de o diferena de nivel de 105m până la cabana Cetăţile Ponorului. După care urmând traseul, o luăm spre dreapta pe Valea Izvorul Ursului.
Trecem pârâul și ajungem la intrarea peşterii Căput aflat într-un cadru natural deosebit. Din păcate abandonăm idea de a merge mai departe pe marcaj triunghi roşu pentru că am considerat prea sălbatic traseul. Am ales varianta de a urma cursul pârâului şi a continua pe marcaj cruce galbenă care leagă Cabana Padiş cu platoul carstic lumea pierdută traseu prezentat vara anului trecut. Link ul îl găsiţi în descriere. Odată cu apusul soarelui ajungem şi noi în Padiş, punctul final al traseului.
Traseu Padiș – Lumea Pierdută: https://www.youtube.com/watch?v=xx3Bj…