Aventuri în Cheile Cuților – Munții Apuseni, Locul cu 50 de peșteri, prăpăstii uriașe și via ferrata
Pentru spor la drumeţie, începem ziua cu o mică gustare dulce delicioasa după care pornim la drum… cum am spus mă înainte spre Cheile Cutilor. Pe drum ne ademenesc bunătăţi la care cu greu rezistăm să nu gustăm.
Traseul punct roşu începe după panoul care ne anunţă intrarea în chei. Noi o să parcurgem circuitul de la dreaptă spre stânga pornind cu o urcare destul de accentuată până la baza pădurii. De aici poteca devine tot mai lină.
Cheile Cuților
Cheile Cuților sunt situate în sectorul mijlociu al văii cu același nume, în bazinul superior al Văii Roșia, și adăpostesc numeroase peșteri, izvoare carstice și pierderi de apă.
După o mică plimbare pe poteca din pădure ajungem la prima belvedere şi se zăresc printre crengii copacilor coloşii calcaroşi, Stanul Gurguiat are 80 de metri înălţime, Piatra Lată 100m, Stanul lui Nicorici 50 de metri… Atingem locul aflat deasupra Stanului Gurguiat, unul din cele mai frumoase puncte de belvedere ale traseului, de unde puteți vedea Valea Cuților, iar în depărtare Munții Codru Moma.
După un mic popas continuăm traseul care ia puţină altitudine şi în câteva minute ajungem la Peştera prăbuşita care se se află cu cca. 12 m sub potecă. În spatele intrării se află o sală mare, cu tavan suspendat, din care a rămas doar un pod natural, prin care se poate intra în cavitate. Începem o coborâre accentuată şi ajungem la baza cheilor la un pârâu cu apă limpede şi rece.
Pornim înapoi urmând firul apei. Peisajul se deschide şi avem în faţă o poiană. pe care o traversăm după care ajungem la Peştera Vacii. Intrarea se află cu circa 10 m deasupra albiei și are o deschidere considerabilă.
Cavitatea a fost cunoscută și folosită de localnici din cele mai vechi timpuri. În prezent, Peștera Vacii este lipsită de o curgere organizată şi dispune de o gamă largă de formaţiuni stalagmitice.
Sectorul cheii are un kilometru lungime şi sunt în jur de 50 de peșteri neamenajate.
Valea tot mai îngustă şi pereţii înalţi de stâncă parcă îţi taie respiraţia.
Traseul de via ferată are lungimea totală 270m. Secțiunea mai dificilă trece pe un pod indian, care leagă cele două secțiuni de cățărare. Podul are o lungime de 33 metri și traversează cheile la o înălțime de 35 de metri. Vă las un link în descriere pentru cei interesaţi.
https://youtu.be/ocY1Lfp_Ytw
Din cei 2,1 km cât măsoară în lungime, doar circa 1,3 km formează adevăratele chei, oferind un peisaj care îți tăie răsuflarea. Timpul parcurs cu mai multe opriri pentru poze a fost de 2 ore.