Aventura peșterilor ascunse din Apuseni: Circuitul secret din Valea Firii
Circuitul peșterilor de pe Valea Firii
Distanta: 11 km
Durata: 6 ore cu multe poze si filmare
Elevatie: 550 m
Accesul spre punctul nostru de pornire se face din drumul E60 Oradea-Cluj, cu o deviere la Bologa. De acolo, continuăm prin Răchițele și, după ce trecem de pasul Prislop, la o curbă strânsă în ac de păr, găsim bariera care marchează intrarea pe traseu.
Ne echipăm corespunzător, asigurându-ne că avem suficientă apă pentru hidratare pe parcursul unei zile toride. La începutul traseului, trecem pe lângă un panou informativ care ne indică faptul că acesta este un circuit ce trece pe lângă peșteri aparținând sistemului Humpleu, al doilea cel mai mare sistem speologic din țară ca lungime.
Pornim cu o urcare lină într-o pădure cu brazi ordonați. Deja după prima urcare dăm de un prim aven în formă de horn. Continuăm urcarea și doar după câteva minute ajungem la Peștera Humpleu. Este a doua peșteră ca lungime din țară, având 40 km. Intrarea în peșteră este mică și îngustă, dar Peștera Humpleu va deveni cel mai probabil în curând cea mai întinsă cavitate din țară, depășind cunoscuta Peșteră a Vântului. Se aproximează că Peștera Humpleu are un potențial de dezvoltare al galeriilor de peste 100 km lungime.
Peștera este închisă și poate fi vizitată numai cu aprobarea, în echipe bine antrenate și echipate. Cu o deschizătură de cel puțin 40 de metri, este formată dintr-o sală mare cu câteva ramificații nesemnificative. Această peșteră adăpostește a doua cea mai mare colonie de lilieci din țară.
Dacă veniți la începutul verii, aici găsiți un câmp întreg de bulbuc de munte. Cadrele acestea au fost făcute anul trecut, la sfârșitul lunii iunie.
Dispozitivele folosite pentru monitorizarea gândacilor de scoarță se numesc capcane feromonale. Acestea sunt capcane specializate care folosesc feromoni, care imită semnalele naturale de atragere ale gândacilor, pentru a-i captura și monitoriza. Acestea sunt amplasate pentru a detecta prezența și densitatea populațiilor de gândaci de scoarță, ajutând la gestionarea și controlul acestora.
Trecem pe lângă o capcană feromonală cu care se poate detecta prezența și densitatea gândacilor de scoarță. După un mic popas, traversăm poiana… o să marchez pe filmare unde este continuarea traseului.
Peștera Ghețarul de la Vârtop (Murgău) este un fenomen carstic impresionant, având o gură de intrare aproape verticală de 40×30 m. Peștera are aproximativ 200 m lungime și 80 m denivelare și adăpostește un ghețar permanent cu o grosime de peste 30 m.
Trecem pădurea care pare sculptată de natură însăși, atât de armonios și ordonat sunt dispuse toate elementele sale, încât ai impresia că te afli într-un parc amenajat cu grijă. Ajungem la un marcaj de rezervație naturală… a nu se confunda cu marcajul turistic.
Am dorit să urmăm traseul marcat până la capăt, însă acesta părea să ne conducă prin pădure, deși în realitate doar ocolea drumul forestier, pentru ca în final să ne ducă direct în albia pârâului. Prin urmare, vă recomand să continuați drept pe drumul forestier. Traseul marcat nu oferă nimic în plus și, așa cum ați observat, la finalul traseului, după Poiana Vârtop, devine chiar derutant, cu marcaje ascunse care complică drumul.